T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Burdur İl Halk Kütüphanesi

Turizm

Kültür ve Turizm Şehri Burdur

Burdur coğrafi konumu, doğal güzellikleri, kültürel değerleri, antik kentleri ve Türk-İslam kültürünü yansıtan eserleriyle, ülkemizin önemli bir kültür ve turizm şehridir.
 
Teke Yöresi’nin kültür başkenti olarak anılan Burdur İli, Akdeniz kıyı kesimi ile Anadolu’nun iç kesimlerini birbirine bağlayan geçitlerin kavşak noktası üzerindedir. Batı Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu bölgeleri arasında iklim ve jeolojik yapı bakımından bir geçit alanı olan Burdur İli, çok çeşitli tarihi, doğal ve kültürel değerleri bünyesinde barındıran, potansiyele sahip önemli bir kültür ve turizm şehridir.
 
Alternatif turizm türlerinin ve ürün çeşitlendirme faaliyetlerinin önem kazandığı günümüzde, Burdur’un sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel varlıklar, sürdürülebilir turizm çerçevesinden bakıldığında birçok bölgemizden daha üstün bir turizm potansiyeline sahiptir.
 
Büyük bir çeşitlilik gösteren Burdur’daki turizm varlıklarını doğal turizm değerleri (göller, yaylalar, mağaralar vb.) ile tarihi ve kültürel turizm değerleri (höyük yerleşmeleri, antik kent kalıntıları, kervansaraylar, tarihi Türk evleri, camiler, türbeler vb.) olmak üzere iki grup altında incelemek mümkündür.
 
Afyon, Denizli, Antalya ve Muğla Fethiye İlçesi bağlantı yollarının kavşağında olması Burdur’a, turizm açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır.
 
Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan, eşsiz turkuazın tonları, beyaz kumsallarıyla Dünyanın en berrak göllerinden biri olan Salda Gölü, kış turizminde adından sıkça söz ettirmeye başlayan eşsiz göl manzarasıyla Salda Kayak Merkezi Burdur’un önde gelen turizm değerlerinin başında gelmektedir.
 
UNESCO geçici miras listesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti’nin en dikkat çeken yapısı olan Antoninler Çeşmesi, Kibyra Antik Kenti’nin en önemli yapılarından Odeon’un zeminin de bulunan yapım tekniğiyle Dünyada tek olan Medusa başı görenleri büyülemektedir.
 
Höyük yerleşimleri (Hacılar ve Kuruçay), Sagalassos, Kibyra, Kremna, Bubon, Balboura Antik Kentleri, İnsuyu Mağarası, Susuz Han, İncir Kervansarayı, Ulu Camii, Taşoda, Mısırlılar Evi, Bakibey Konağı (Kocaoda), Çelikbaşlar Evi, Doğa Tarihi Müzesi ve 65 binin üzerinde esere sahip ülkemizdeki sayılı müzeler arasında yer alan Burdur Arkeoloji Müzesi; Burdur’un çok çeşitli kültürel ve tarihi değerlere sahip olduğunu göstermektedir.
 
Birçok nadir kuş türünün kışladığı Burdur ve Salda Gölleri, Yapraklı ve Karacaören Baraj Gölleri, Aziziye, Kozağaç, Böğrüdelik, Akpınar, Eşeler Yaylaları ve ülkemizde turizme açılan ilk mağara olan İnsuyu Mağarası Burdur’da önemli doğal turizm değerlerinin başında gelir.
 
Salda, Gölhisar Gölleri ile Yapraklı ve Karacaören Baraj Gölleri su sporları yapmaya son derece elverişli yerlerdir. Balık avcılığı için Karacaören Barajı, Gölhisar ve Karataş gölleri bu fırsatı sunmaya uygundur. Göller arasında bulunan dağ ve tepeler ormanlarla kaplıdır. Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, en eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsallar, Türk motifleri ile işlenmiş kilim ve halılar, şifalı suları, kıvrak Teke Yöresi müziği ve folkloru, Burdur’un kültür ve turizmi açısından ön plana çıkan güzelliklerdendir.
 
Burdur İl Merkezinde şehre hâkim Susamlık ve Serenler Tepeleri misafirlerine Burdur şehri ve göl manzaralı dinlenme, yeme içme ve görsel şölen fırsatı sunmaktadır.
 
Göller Bölgesi'nin karakteristik özelliklerini ve Anadolu'nun tarihi çeşitliliğini en güzel şekilde yansıtan Burdur, ekoturizm, kültür turizmi ve yayla turizmi açısından Antalya'yı tamamlayıcı bir konuma sahiptir.
 
Son yıllarda bölgede özelikle başta lavanta olmak üzere aromatik bitkilerle ilgili yapılan çalışmalar, Burdur’da eko turizme canlılık getirmiş ve bölgedeki turizm hareketliliğini artırmıştır. Salda Gölü, Sagalassos, Kibyra Antik Kentleri, Burdur Müzesi, İnsuyu Mağarası, Lisinia Doğa Projesi ve Akçaköy Lavanta Deresi turların yoğun ilgisini çekmektedir.